Zoològic Veterinaris • Veterinari d’animals exòtics i de companyia

933 88 53 54 veterinaris@zoologic.cat Carrer de la conquista, 74 · 08912 Badalona

Beneficis d’esterilitzar la teva mascota

Beneficis d’esterilitzar la teva mascota

Un dels temes més polèmics i discutits a l’hora de comprar o adoptar un animal com a mascota és si s’hauria d’esterilitzar (tot i que d’acord a la vigent Llei de Protecció dels Animals catalana, tots els animals que es comercialitzin haurien d’haver estat esterilitzats prèviament…). Com que recentment hi ha hagut les festes de Nadal i de ben segur que s’han regalat nous animals, entre els quals hi haurà força gossos i gats, és un bon moment per a remarcar els beneficis d’esterilitzar aquestes mascotes.

Sens dubte, aquest és un tema que s’ha anat normalitzant al llarg dels anys, però encara existeixen una sèrie de falses creences i opinions que és important que es desmenteixin. En resum, l’esterilització beneficia als animals i a les comunitats en les quals aquests viuen, per tota una sèrie de raons:

  • Eviten la superpoblació i els abandonaments. Sense les mesures d’esterilització, les mascotes sense llar sovint s’escapen o són abandonades, crien sense control o fins i tot se sacrifiquen per impossibilitat d’atenció per part dels propietaris… Per tant, aquestes mesures són essencials per a controlar la població i evitar que tinguin lloc situacions tràgiques com aquestes
  • L’esterilització redueix comportaments indesitjats dels animals. Si s’esterilitza a una femella, aquesta ja no tindrà un cicle de zel dos cops l’any, durant el qual intentarà escapar-se per ser coberta per un mascle, canviarà de caràcter i farà menys cas als propietaris… En castrar un gos mascle, aquest ja no sentirà atracció sexual cap a gosses en zel, ni la necessitat de perseguir-les o de procrear; també redueix la seva tendència a marcar el territori i a defensar-lo, fet que disminuirà la seva agressivitat i les conductes de competència per femelles; amb la qual cosa estaran més tranquils i feliços.
  • Els animals no sempre s’engreixen després de ser esterilitzats. El motiu real sol ser que augmenta la ingesta d’aliment i si usem dietes massa energètiques o si els animals no fan suficient exercici pot esdevenir el sobrepès. També hi ha races més predisposades genèticament, especialment en arribar a l’edat adulta (golden i labrador retriever, beagle…); L’inconvenient, el sol·lucionem fent servir dietes especialitzades per a animals esterilitzats i vigilant els premis que li donem.
  • L’esterilització dels animals redueix el risc de malalties. Per exemple, malalties relacionades amb els òrgans reproductors com el càncer de matriu, d’ovaris i/o de mama i els problemes de pròstata en mascles… Els animals esterilitzats viuen vides més llargues i saludables, no estan sotmeses als cicles hormonals, i augmenten la seva esperança de vida entre 1 i 3 anys per als gossos i entre 3 i 5 anys pels gats.
  • Les intervencions quirúrgiques per esterilització suposen un risc mínim i són operacions ràpides i senzilles. Existeix la tendència a creure que hi ha una certa “crueltat” en l’acció d’esterilitzar un animal, però la veritat és que aquesta senzilla intervenció no els provoca cap mal, i després de l’operació els animals esterilitzats viuen millor.
  • No és correcte afirmar que l’esterilització és una mesura anti-natural. El procés mil·lenari de selecció artificial i domesticació dels animals els va treure del seu “ordre natural” i va passar als humans la responsabilitat de cuidar-los; per tant, no és aplicable dir que és un fet anti-natural.
  • Esterilitzar els animals estalvia futures despeses econòmiques i molts mals de cap. En esterilitzar un gos o gat, la persona responsable s’estalvia el cost de cuidar i fer-se càrrec de la femella durant l’embaràs, i dels futurs A banda que, en el cas de gossos mascles, es redueix la possibilitat que l’animal necessiti atenció veterinària per possibles baralles amb altres gossos.
Comparteix-nos: