Zoològic Veterinaris • Veterinari d’animals exòtics i de companyia

933 88 53 54 veterinaris@zoologic.cat Carrer de la conquista, 74 · 08912 Badalona

La tosca dental: Què és, com detectar-la i com evitar-la

La tosca dental: Què és, com detectar-la i com evitar-la

Què és la tosca dental?

La tosca dental és una acumulació de dipòsits minerals sobre la placa bacteriana, que s’han endurit sobre les dents; També apareix a les genives afectant qualsevol mamífer, si no tenim una bona cura de la seva higiene dental.

El 80% dels gossos mostren signes de malaltia periodontal a 3 anys. La mala higiene dental pot provocar pèrdua de peces dentals o el desenvolupament d’infeccions a les genives que es traslladen a altres òrgans vitals a través de la sang i provoquen, per exemple, problemes d’infeccions a les vàlvules cardíaques. A banda, un animal amb alguna peça dental debilitada, no mastegarà bé els aliments i això afectarà la seva nutrició.

Una bona higiene dental prolongarà doncs, la vida de la nostra mascota.

Com puc saber quan la meva mascota necessita una higiene dental?

El més fiable és que un veterinari revisi la vostra mascota per estar segurs si requereix una higiene dental; a casa però, hi ha uns quants fets que ens indicaran que hem de sol·licitar visita amb el veterinari:

  • Genives inflamades. Es veuen engruixides i com una línia vermella sota la dent, molt marcada.
  • Mal alè. L’olor és molt característica i sol ser la primera causa de consulta.
  • Restes de sang a la boca o a la saliva.
  • Dificultats en agafar i mastegar el menjar.
  • Ferides, sobre creixements o inflors a la boca o sota l’ull, a l’arrel dels queixals, provocats per infeccions dentals més greus.

El procés de neteja dental:

En veterinària, aquest procés s’ha de realitzar sota anestèsia general, per poder accedir a totes les cares de les dents i poder realitzar una neteja profunda i sense molèsties per l’animal.

S’utilitza un aparell d’ultrasons per eliminar la tosca i la placa adherida a la superfície dental, i eliminar així amb profunditat qualsevol resta de brutícia. Posteriorment, es realitza un polit de les dents amb un accessori especial que elimina totalment la placa bacteriana.

En el cas de les nostres mascotes, i quan hem retardat massa l’actuació, és possible la pèrdua d’alguna peça dental massa malmesa, durant la higiene.

Cada pacient, a partir de certa edat, pot requerir una freqüència de neteges dentals diferent, alguns fins i tot de forma anual.

Abans i després d’una neteja dental

Abans i després d’una neteja dental

Claus per a mantenir una bona higiene dental.

  • Raspallat: El raspallat diari és el mètode més eficaç, per evitar l’acumul de placa i la formació de la tosca. Recomanem acostumar al gos o gat des de cadell, amb pastes adequades per a ells. És important educar la nostra mascota des de petita, perquè la rutina del raspallat dental formi part del joc i carícies de l’animal i s’ho deixi fer sempre. Les pastes dentals especials per a gossos, a més de l’efecte abrasiu, solen portar components enzimàtics que ajuden a dissoldre la placa.
  • Pinso dental: Existeixen al mercat pinsos especials, que estimulen ser mastegats i fan l’efecte d’un raspall, a banda de portar substàncies enzimàtiques.
  • Premis dentals: Són ossos o premis que ajuden a eliminar la placa i a combatre el mal alè.
  • Joguines per a rosegar: Hi ha diferents tipus de joguines que en mossegar-les, ajuden a netejar les dents. S’ha d’anar amb compte i canviar-les sovint, perquè a la llarga poden suposar un acumul de bacteris.

La combinació dels quatre elements pot ajudar a retardar i allargar els temps entre neteges, però cap d’ells serà prou efectiu, un cop la tosca ja està molt agafada.

En qualsevol cas, davant qualsevol dubte sobre aquest tema, recomanem sempre una visita al vostre veterinari de confiança.

Comparteix-nos: